e-Megtakarítás         

Elektromos autó használata a környezettudtatos oldaról

 

Az elektromos autó használata nem csupán környezettudtosságot mutat, de fantasztikus kényelemmel is szogálja söfőrjét és utasait, belsőégésú motorral szerelt gépjárművekkel szemben. Motorikus tulajdonságának köszönhetően, az elektromos autó mindig fokazat mentes (kvázi autómata) üzemmódban üzemel és a legkisebb gázadásra is azonnal reagál. Üzeme motorzaj- és kipufogógáz mentes. Szervizelést, karbantartást jóformán alig igényel.

Elektromos autó használata a gazdaságossági oldaról tekintve

 

 

Üzemanyag vs. áram fogyasztás

Egy belső égésű motorral szerelt autó esetében, egy év alatt 7 literes átlafogyasztás mellett , évi 20.000km alatt 580.000,- Ft -ot költünk üzemanygara.
Elektromos autónál ez az összeg 110.000,- Ft , amennyiben otthonról töltünk és nem igynesen vagy fieztős töltőoszlopnál.

 

Cégautó adó, parkolás

Egy 150Le teljesítmény feletti gépjármű cégautóadója éves szinten 264.000,- Ft

Elektormos autók mentesülnek a cégautóadó alól, valamint Magyarország közterületein általában ingyen parkolhatnak.

 

Szervíz költség

Egy új középkategóriás gépkocsi, átlagos éves kötelező szervize 150.000,- Ft & ÁFA a kopóalkatrészek cseréjén kívűl.

Elektromos autóknál csupán igen kis mértékű fék kopás és futómű elhasználodással kell számilni az évek alatt. Az elektromos gépkocsik motorja karbantartást nem igényel az akkumulátorok pedig olyan kíváló mértékben tervezettek, hogy a gyakorltaban új korának 100%-ig megfelelő kapacitást mutatnak 100.000km feletti futás esetén is. Példa erre a BMW i3 illetve a Hyundai Ioniq Electric több éves példányai.

Amennyiben mind ezeken felül tőlünk bérel tartósan elektromos személygépkocsit cégre, úgy annak akár teljes ÁFA-tartalmát is visszaigényelheti.